Veelgestelde vragen
De administratieve taken na een overlijden zijn niet te onderschatten en roepen veel emoties op.
Daarom ontvangt elke familie een begeleidingsboekje om deze taken tot een goed einde te brengen.
Uiteraard kunnen wij u ook als bezoeker een gratis boekje aanbieden.
In geval van overlijden kunt u altijd contact opnemen met Uitvaartzorg Delarbre.
Wij zijn 24 uur op 24 bereikbaar op het nummer 019 63 34 73.
Vanaf de aankondiging van het overlijden wordt u onmiddellijk bijgestaan.
Indien een familielid thuis sterft, ga dan als volgt te werk:
- U belt eerst de arts of de arts van wacht. Deze komt ter plaatse om het overlijden vast te stellen en de nodig documenten in te vullen. Zonder deze documenten kan de overledene niet worden vervoerd!
- Eens de arts is langsgekomen, contacteert u ons zodat we de overledene naar het uitvaartcentrum kunnen vervoeren.
- U legt de kleding, de identiteitskaart, het rijbewijs en het trouwboekje van de overledene klaar.
- Nadien beslissen we samen met u over een moment dat u het meest schikt om samen te komen om de uitvaart te regelen.
Ja, daar staat geen limiet op. De familie kiest de aannemer die het best overeenkomt met haar wensen. We organiseren dan ook vaak begrafenissen buiten onze gemeente.
Ja, er zijn steeds meer mensen die dit doen. Het tijdig verzamelen van informatie is nooit nadelig. Er zijn geen geheimen, aarzel daarom niet om wat u te binnen schiet aan ons voor te leggen. De huidige generatie doet dit steeds meer. Wie deze stap zet, voorkomt verrassingen.
Sinds 1 juli 2004 mag u (een deel van) de as van een familielid van eerste graad meenemen naar huis. Dit wil zeggen, de assen van uw kinderen, ouders, partner, adoptiekinderen, adoptieouders, broers en zussen. Vul hiervoor gewoon een aangifte in. Wij kunnen u hierbij helpen.
Dit is een vraag die veel mensen zich stellen en het antwoord gaat vaak de verbeelding te boven. In principe bepaalt u de prijs van een begrafenis. Elke begrafenisondernemer heeft vaste tarieven en kosten ongeacht de uitvaart. Variabele gegevens (kist, aankondiging en aantal, crematie, receptie en het aantal gasten, bloemen,…) bepalen de uiteindelijke prijs. Deze keuzes zijn vrijblijvend en u kunt op elk moment om informatie vragen.
Als begrafenisondernemer beschouwen wij het als onze plicht om alle kosten bij te houden en te betalen. Op deze manier kunt u een heldere factuur indienen bij de registratie van successierechten. Dit vergemakkelijkt de formaliteiten.
Men zou kunnen denken dat crematie goedkoper is dan een traditionele begrafenis.
Op zich is een crematie inderdaad niet zo duur. Maar er zijn andere kosten: de urn, de aankoop van een concessie, de overuren van het personeel en extra reizen.
Elke gemeente heeft haar eigen begraafplaatsreglement. Over het algemeen moet dit worden bepaald wanneer de eerste partner sterft.
Nee, dit is niet verplicht. Het is echter raadzaam om dit te doen in geval van een verklaring met onroerend goed, omdat de eigendomstitels van eigenaar veranderen.
Bij een overlijdensverklaring worden de bankrekening van de overledene en de gemeenschappelijke rekeningen van de echtgenoten onmiddellijk geblokkeerd. De uitvaartfactuur en de laatste rekeningen kunnen echter nog steeds worden betaald op vertoning van deze facturen.